Entri musim cuti

Salam.

Alhamdulillah, baru-baru ni saya berpeluang berkunjung ke rumah cikgu saya. Cikgu saya ini baru sahaja menyambut kelahiran seorang cahaya mata. Kali terakhir jumpa cikgu Sejarah saya ini semasa saya di tingkatan 3. Semasa kami berbual hari tu, terasa macam meresap ‘wisdom’ cikgu pada saya. Moga-moga begitu selamanya.

Kata beliau,

Cikgu ni rasa senang hati sikit nak ‘lepas’ pelajar yang baik-baik. Lega bila tengok diorang dah settle down semua. Belajar elok-elok. Dapat kerja baik-baik. Tapi kalau pelajar yang nakal sikit ni, cikgu sayang nak lepas. Rasa dekat sangat dengan hati. Doa cikgu untuk diorang pun LEBIH SIKIT berbanding orang lain.

Semoga segala kebaikan hati itu tercatat di kitab amalannya.

* * * * * * *

Saya berbual dengan abah.

Saya: Abah pernah tak dengar pasal lelaki bermata satu?

Abah: Lelaki bermata satu?

Saya: Ha’ah. Tak pasti jugak sebenarnya. Rasanya dia agak glemerla sekitar tahun 60-an. Seorang jeneral kalau tak silap.

Abah: Owh yang tu. Ni mesti Moshe Dayan.

Pernah dengar pasal Moshe Dayan ? Kalau kurang familiar, boleh rujuk sini.

Sekian.

2 thoughts on “Entri musim cuti

    • ha’ah, lama dah takdok ni.
      ye ah, betul doh hok ni. penoh dengar nama dia sebelum ni tapi xtahu ejaan dia macammane. tu yang tanya abah tu.:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s