Amalan Sunat Pada Hari Raya

Salam kebaikan buat semua.

Berikut dipetik dari Witnesses_of Wellington.


Di dalam Islam hanya ada dua perayaan yang disyariatkan; ‘Eidul Fitri dan ‘Eidul Adha. Anas bin Malik r.a berkata,


“Tatkala Nabi s.a.w datang ke Madinah, penduduk Madinah memiliki dua hari untuk bergembira sebagaimana di waktu jahiliyyah, lalu baginda bersabda, “Aku datang kepada kalian, dan kalian memiliki dua hari raya untuk bergembira sebagaimana di waktu jahiliyyah. Dan sesungguhnya Allah telah mengganti keduanya dengan yang lebih baik; ‘Eidul Adha dan ‘Eidul Fitri’.” (Hadith Sohih: Riwayat Ahmad, Abu Dawud dan Nasa’i)


Berikut ini beberapa amalan-amalan sunnah yang dilakukan oleh Rasulullah pada hari raya:-


1) Mandi sunat hari raya sebelum keluar menunaikan solat sunat hari raya.

Sebagaimana salah seorang sahabat Rasulullah s.a.w, iatu ‘Ali bin Abi Thalib, ketika ditanya tentang bilakah mandi yang disunnahkan oleh Rasulullah s.a.w. Baginda menjawab: “(Mandi yang disunnahkan) pada hari Jumaat, hari ‘Arafah, hari raya ‘Eidul Fitri, dan ‘Eidul Adha.” (Lihat Al Wajiz, hal 47).

Ulama besar Tabien Said Bin Jubayr berkata : “Tiga perkara sunnah di hari raya; mandi sunat sebelum keluar solat hari raya“.


2) Memakai pakaian terbaik yang ada.

Imam Ibnul Qayyim berkata dalam Zaadul Ma’ad, “Nabi memakai pakaian terbaiknya untuk solat hari raya. Baginda mempunyai pakaian khusus untuk solat ‘eid (hari raya) dan solat Jumaat…”

Walaupun demikian, perlulah mengikut kemampuan dan tiada pembaziran dibenarkan. Tidak dibenarkan untuk menghina pakaian orang lain yang kurang indah dan murah (kecuali pakaian seksi dan tidak menutup aurat memang diharamkan di dalam Islam). Perlu diperhatikan, bahawa pakaian yang terbaik dan bagus bukan bererti pakaian yang baru! Perkara ini perlu disampaikan kerana ada anggapan yang salah yang menyusahkan sebahagian masyarakat yang berekonomi rendah.


3) Menjamah makanan sebelum/selepas keluar.

Ia berdasarkan hadith dari Anas Bin Malik yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari yang menyebut : “Nabi SAW tidak keluar di pagi hari raya ‘Eidul fitri sehinggalah Nabi SAW menjamah beberapa biji kurma…”

Dari Buraidah berkata: “Nabi tidak keluar pada ‘Eidul Fitri sehingga makan terlebih dahulu. Adapun pada ‘Eidul Adha, maka baginda tidak makan sehingga pulang dan makan dari daging korban sembelihannya.” (Hasan, Riwayat Tirmidzi, Ibnu Majah, Ad-Darimi dan Ahmad)


4) Berjalan Kaki Menuju Tempat Solat Lapang

Dari ‘Ali berkata: “Termasuk sunnah ialah engkau keluar solat hari raya dengan berjalan kaki.” (Hasan. Riwayat Tirmidzi, Ibnu Majah dan dihasankan Syaikh Al Albani dalam Shahih Tirmidzi)


5) Menempuh Jalan Yang Berbeza ketika pergi dan balik solat.

Dari Jabir bin Abdillah berkata: “Rasulullah s.a.w apabila (pergi dan pulang) pada hari raya mengambil jalan yang berbeza.” (HR. Bukhari 986)


6) Memperbanyakkan Takbir Sejak Keluar Rumah Sehingga Solat

“Nabi s.a.w apabila pada hari raya ‘Eidul Fitri, baginda bertakbir sehingga sampai tempat lapang (tempat didirikan solat hari raya) dan melaksanakan solat. Apabila selesai solat, baginda memutuskan takbirnya.” (HR. Ibnu Abi Syaibah dalam Al Mushannaf, lihat Ash Shahihah)

Dalam hadis ini terdapat dalil tentang disyari’atkan takbir secara kuat ketika berjalan menuju lapangan sebagaimana dikerjakan oleh kaum muslimin, sekalipun majoriti mereka sudah mulai meremehkan sunnah ini.

Seharusnya umat Islam jangan terlalu disibukkan dengan aktiviti persiapan raya sehingga meninggalkan peluang takbir ini. Ini adalah penting bagi syiar Islam selain kalimah Takbir yang dibenci oleh Syaitan. Ad-Dar Qutni melaporkan bahawa apabila Ibn Umar r.a keluar di hari raya ‘Eidul Fitri, beliau akan berterusan bertakbir sehinggalah imam keluar untuk mengimamkan solat hari raya.


7) Mengucapkan selamat dan mendoakan antara satu sama lain

Tiada masalah untuk menggunakan apa jua kalimah, asalkan ianya mempunyai maksud yang sama. Bagaimanapun, kalimah yang digunakan di zaman baginda SAW adalah “Taqabbalallahu minna wa minkum” ertinya :” Semoga Allah menerima amalan (amalan dan ibadat di Ramadhan) kami dan kamu”.

Disebut dalam sebuah riwayat :

Ertinya : Berkata Wathilah, Aku bertemu Rasulullah s.a.w pada hari raya dan aku katakan pada baginda “taqabbalallahu minna wa minka”, baginda menjawab : Ya, taqabbalallahu minna wa minka”
( Al-Baihaqi, rujuk perbincangan di Fath Al-Bari, 2/446 )


8)Berziarah dan merapatkan hubungan baik sesama Muslim


Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Salam Aidilfitri kepada mi abah di kampung, adik-adik yang kusayangi, adek-beradekku di sini berserta teman-teman yang mengenali diri ini. Selamat Hari Raya Aidilfitri. Mohon maaf zahir dan batin.


raye

Lokasi: Hunter Building, Victoria University of Wellington, NZ


Taqabbalallahu minna wa minkum!


* Bermusafir ke Palmy…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s