Dismantling the big lie

Salam kebaikan. Moga terbuka segala pintu rahmah buat semua.

Berikut merupakan sedikit olahan yang boleh saya buat tentang buku yang bertajuk “Dismantling the big lie: The Protocols of the Elders of Zion” oleh Jacobs and Weitzman (2003).

Secara ringkasnya, buku ini membincangkan 24 protokol Gerakan Zionis. 24 protokol tersebut merangkumi:

1. The basic doctrine: “Right lies in Might”
2. Economic war and disorganization lead to International Government
3. Methods of conquest
4. The destruction of religion by materialism
5. Despotism and Modern Progress
6. The acquisition of land and the encouragement of speculation
7. A prophecy of a worldwide war
8. The transitional Government
9. The All-embracing Propaganda
10. Abolition of the Constitution; Rise of the Autocracy
11. The Constitution of Autocracy and Universal Rule
12. The kingdom of the Press and its Control
13. Turning Public Thought from essentials to non-essentials
14. The destruction of religion as a Prelude to the rise of the Jewish God
15. Utilization of Masonry: Heartless Suppression of enemies
16. The nullification of education
17. The fate of lawyers and the clergy
18. The organization of Disorder
19. Mutual understanding between ruler and people
20. The financial program of destruction and construction
21. Domestic loans and government credit
22. The beneficence of Jewish Rule
23. The Inculcation of Obedience
24. The Jewish ruler

Penulis menjelaskan setiap protokol ini melalui tiga bahagian iaitu “Outline”, “Argument” dan “Refuting”. Bahagian pertama mencatatkan lakaran asas mengenai sesuatu protokol. Bahagian kedua menjelaskan lagi pengisian protokol tersebut. Bahagian yang terakhir iaitu bahagian “Refuting protocol”, asas kepercayaan Judaism diselitkan bagi menunjukkan perbezaan antara Judaism dan Zionism. Ini dihujahkan lagi dengan kedudukan bangsa Yahudi yang sebenar pada sejarah yang lepas. Di sini, Judaism dan Zionism dapat dilihat sebagai dua perkara yang amat berbeza. Judaism itu adalah satu fahaman atau kepercayaan manakala Zionism itu lebih bercirikan satu gerakan. Bahagian yang terakhir ini juga sedikit sebanyak kelihatan seperti ingin membuang elemen anti-Semitism (kebencian terhadap bangsa Yahudi) di kalangan penduduk dunia. Terpulanglah pada nilaian masing-masing.

Melalui pembacaan ini, saya mula menyedari betapa liciknya golongan ini mengatur agenda mereka. Rasa tertipu yang amat. Lebih-lebih lagi ada yang merasakan bahawa protokol-protokol ini were written for the idiot. Sebagai contoh, Protokol 2 cuba mewujudkan generasi yang tidak peka dengan apa yang sebenarnya berlaku di sekeliling mereka.

“Gentiles are uncritical and guided by routine: Let them live to amuse themselves or in the past!”

Owh iya, siapakah itu “Gentiles”? “Gentiles” itu adalah kita. Kita yang bukan bangsa Yahudi ini. Hiburan boleh jadi salah satu tool untuk ini. Hari-hari disogok dengan pelbagai jenis hiburan yang melalaikan. Secara tak langsung menimbulkan rasa seperti berada di “Comfort Zone” di kalangan generasi muda hari ini.

Protokol yang ke-14 menyingkap agenda mereka untuk melahirkan generasi yang lemah pegangan agama atau tidak percaya langsung pada agama.

“To destroy all religion as a preparation for the domination of the Jewish God is to be the present aim”

Protokol 20 membincangkan isu cukai dan pinjaman, lebih bersifat ekonomi di sini.

“Taxes on the poor are seeds of revolution”

“Loans are the handles fro gaining control, by exhaustion of voluntary blood-letting”

“We have created economic crises for the Gentiles by the withdrawal of money from circulation”


Betapa telitinya perancangan mereka! Tapi tidak mengapa. Jangan risau. Allah SWT itu Maha Kuasa dan adalah Sebaik-baik Perancang.

“And (the unbelievers) plotted and planned, and Allah too planned, and the best of planners is Allah” (Ali-Imran 2:54)

Saya mohon maaf sekiranya perkongsian ini kurang jelas. Kalian bolehlah merujuk pada buku itu sendiri di sini untuk pemahaman lanjut. Pengolahnya sahaja yang berbeza. Buku ini juga boleh menjanjikan satu pembacaan yang menarik bagi mereka yang masih belum membacanya. Tetapi tak dapat dinafikan juga ada sesetengah bahagian daripada buku ini yang agak sukar untuk saya fahami. Mungkin ianya tidak selari dengan “schemata” yang saya ada. Memang terlalu sedikit “prior knowledge” yang saya ada tentang sejarah lama, tentang perang dunia, revolusi, ekonomi dan bangsa Yahudi.

Kisah di sini

Selesai sudah kelas French. Alhamdulillah, masih diberikan nikmat sihat untuk menyiapkan tugasan-tugasan yang masih berbaki ini. Ada dua lagi esei. Satu untuk ALIN dan satu lagi untuk EDUC. Semuanya berjumlah hampir 6000 patah perkataan. Nak mintak tolong kalian doakan agar urusan saya dan kawan-kawan di sini dipermudahkan olehNya. Terima kaseh:)

Sekian.

*Teringin nak faham dengan baik tentang Revolusi Perancis

2 responses

  1. na, aku salute mu na, aku dan bace berape page je, tak habis pun lagi😀

    nanti aku pinjam balik erh, the more we read, the more we realise we knew less. *kerling ayat aku*

  2. dakpe ten.yg penting ade semangat.slow2 pn dakpe.padahal mu jgk yg bg ak inspirasi nak bace buku ni.thanks sgt2 ten:)

    Buleh boh. anytime will do.Teringat plk pd satu ayat dlm buku ni jugak.

    “Books are not a commodity to be hoarded or collected, but were to be used and shared”^-^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: