Bahasa Kiwi…

Semasa di Picton semalam,kitorang bertembung lagi dengan mak cik dari England itu..ini merupakan kali keempat…ke mana kitorang pergi selalu jumpa mak cik ni…di Milford Sound, di Dunedin, di Kaikoura….berjodohan betul dengan mak cik..hoho…mak cik pun ada tanya semalam pasal “course” TESOL yang kitorang buat dekat VUW…beliau pun ada tanya…samada kitorang boleh pilih negara mana yang kitorang nak sambung belajar…

Masa di IPBA dulu…TESLian boleh pilih tiga tempat untuk sambung belajar…di UK,Australia dan juga New Zealand…saya pilih New Zealand sebab New Zealand cantik (boleh terima ke tidak alasan ini?hoho)…lepas tu,mak cik kelihatan agak terkejut dan seraya mengeluarkan satu pernyataan yang saya kira terkandung maksud yang tersirat…

“They don’t speak English here…”

Sepanjang pemerhatian saya…penggunaan Bahasa Inggeris di New Zealand agak berbeza…sebabnya kat sini ada “slang”nya yang tersendiri…tak macam British punya…seorang pensyarah di IPBA pun pernah merungut…katanya senior kitorang “bawa balik” slang NZ dan juga Aussie…kalau nak diikutkan,memang tak sama seratus peratus dengan apa yang kita belajar di Malaysia…

Contoh-contoh keunikan bahasa di sini (lebih kepada komunikasi):

1.sesetengah “e” digantisebut dengan “i”…teringat lagi masa tak jumpa jalan nak balik rumah masa hari kedua berada di sini…orang tu cakap…“Turn on your LIFT(left)”…kat sini…’pen’ jadi ‘pin’…’ten’ jadi ‘tin’…

2.orang yang mempunyai ‘accent’ Kiwi yang pekat selalunya mengakhiri ayat mereka seperti ini…“Not bad aye”“Fantastic aye”…sket2 ada “AYE”

3.sebutan bagi nombor lapan agak berlainan bunyinya daripada yang normal…kadang-kadang kedengaran macam Kiwi ni sebut “AIK”

4.”CHEERS” digunakan sebagai ganti “Thanks”…Cheers driver!

5.Penggunaan “Sweet As” agak popular di sini…maksud bagi Sweet As…

“I confirm that what you are proposing is good by me” (Global Culture)

Ini hanyalah sebahagian…mungkin ada banyak lagi…nampaknya,perlu lebih pemerhatian lagi selepas ini…

*Si dia bilang tak pernah dengar perkataan “SKY JUICE”…terfikir juga saya…kalau begitu, di mana ye penggunaan “SKY JUICE” ini popular?adakah di Malaysia semata-mata?

5 thoughts on “Bahasa Kiwi…

    • Salam. Saya minta maaf baru ada kesempatan untuk balas komen. Dulu kami hanya isi borang UPU. Beli nombor pin di bank dan isi borang secara online. Lepastu dipanggil untuk temuduga dan seterusnya murah rezeki dapat IPBA. IPBA offer course untuk cikgu bahasa tapi sekarang dah takde program berkembar luar negara. Cuba google cari institut perguruan terbaru yang sediakan program berkembar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s