Tak jumpa cari tajuk yang sesuai…

Balik dari kerja semalam,Maria Tita bagitau yang “company” tu cari kitorang balik…katanya nak tawarkan kitorang untuk kerja balik kat situ…sambil itu bersulamkan ayat-ayat manis seperti ini…”Gaji korang berdua yang lepas tu akan dibayar tak lama lagi”…hem,mungkin tak semanis mane setelah diterjemahkan..kenapa baru sekarang sibuk nak bayar gaji lama tu? sebelum ni,kenapa boleh senyap je?

Berikut merupakan kronologi kitorang bekerja dengan “company” itu:

1.Awal Nov-bekerja selama seminggu lebih (masa ni,kitorang tak pasti lagi status kitorang kat situ)

2.Masuk minggu lain
a) Isnin-kitorang baru diterima sebagai permanent part time kat situ…gembiranya saya masa tu…hanya ALLAH swt je yang tahu

b) Selasa dan Rabu-kitorang lambat habis setengah jam untuk 2 hari ni..masa ni,’mat salleh’ kat company tu giat lancarkan kempen “meningkatkan produktiviti syarikat”…siap ada parti lagi…maka kerja bertambun2…dan rasa macam tak cukup tangan nak buat kerja…sampah bertimbun2..pinggan mangkuk tak berbasuh…dan hari rabu tu kitorang terima warning…minta buat kerja cepat sket…

c) Khamis dan Jumaat-Masa ni,saya rasa sangat2 bersemangat bekerja…saya dan Tita buat sedaya yang mungkin…dan alhamdulillah,kitorang dapat siapkan kerja tu tepat pada masanya…rasa sangat bersyukur masa ni…sebab Allah swt permudahkan urusan…tapi hari Jumaat tu juge,beliau mintak kitorang bagi balik T-shirt company…sambil tu keluar lagi pernyataan dari mulut beliau…”Hari Isnin dan Selasa ni awak takyah datang ye…datang hari Rabu je”…masa ni saya rasa gembira sangat2 sebab masih ada peluang kerja kat situ…memang tak dapat nak gambarkan dengan kata2…oh,betapa naifnya aku!masih tak nampak petanda itu…

Tapi tiba2 kitorang terima panggilan dari company tu untuk minggu yang seterusnya…dan beritanya amat pedih bagi saya (saya taktau apa yang tak kena dengan saya ni)…kitorang dipecat..katanya…dah jumpa pengganti lain…Ya Allah, sesenang itu je?

Dan kesimpulannya, sebab saya ni manusia yang ada hati dan perasaanla…saya ambil keputusan sebegitu…

Ye, saya dah tawar hati…dan beginilah jadinya bila saya dah tawar hati…tawar hati sebab diperlakukan sebegitu…Ya Allah,ampunkanlah dosaku Ya Allah…

*Hari ni, 23 Disember 2008…genaplah 13 tahun arwah nenek sebelah mi meninggalkan kitorang semua…saya nak mintak tolong sedekahkan Al-Fatihah buat arwah nenek saya…terima kasih ye…moga Allah swt merahmati kalian semua…

5 responses

  1. na, aku pun dah tawar ati, mintak mahaf r cakap kat mak leha tu, sekali cukup r. aku nk tgk je die baya ke tak, kalo tak, mmg r~

  2. kalu mak ak tau ni abis ah ten…mak ak bkn blh terime org wak gitu ke anak ye..eheh..mu kenal kan mak ak gane…*wink*

  3. hehe. kejam btol diorg tuh. takpe2. insyaAllah ade rezeki kat mn2 nnti. jgn igt kite ni mudah d perkotak katikkan. mentang2 kite baek dan tak melawan. huhu

  4. hehe. kejam btol diorg tuh. takpe2. insyaAllah ade rezeki kat mn2 nnti. jgn igt kite ni mudah d perkotak katikkan. mentang2 kite baek dan tak melawan. huhu

  5. huhu zati…adakah sy telah mbuatkan “mereka” ini nampak kejam?ya Allah,zati jgn fikir sapa gitu skali deh…dhla teruk mane sebenonye…tapi mmg kecik ati ah bile org layan kite gitu…masa nak,cari kite…bila xmboh…buang gitu je…haish..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: