Ceritera kari daging

Kalau dulu2,mase zaman sekolah,sekolah saya bese anjur “Puasa Perdana” mase bulan Rejab atau Syaaban…puasa 1hari jela…tapi ramai2…mase ni,sume orang wajib puasa…cikgu2,students,staff,etc…kebetulan lak saya dapat pengetua yang sama je time sekolah asrama dulu…bile saya masuk upper form kat sekolah baru,ayahanda(gelaran bagi pengetua) pun ikut saya sekali pindah sekolah baru(hehehhe…perasan tak kene bayar)…tu yang program puasa perdana still dilaksanakan cam bese memandangkan kitorang berada di bawah pucuk pimpinan yang sama…

Kalau nak ikutkan,sebenarnye,ramai je yang kutuk program ni…cam2 la….ade orang kate susahla…tiada keikhlasanla…tak suke kene paksala…hurm,entahla…tu masing2 punye pendapat tapi secara jujurnya,saya suka sangat program ni…very memorable!masa bulan ramadhan lagi best!!!puasa ramai2…buka puasa sama2…tadarus sama2…best sangat!!!rindunye kat kawan2 lame!!!saya rase sangat2 bersyukur masuk sekolah asrama…banyak mende yang saya belajar walaupun kadangkala duduk kat asrama ni rasa cam sesak nafas je..yang paling best mase upper form…memang takleh lupe…cikgu2 yang prihatin,kawan2 yang baik2,staff yang mesra,mak cik kantin,pak cik kantin….sumela…

Walaupun diorang sume baik,saya still ade keinginan yang kuat nak balik rumah tiap2 minggu…memandangkan rumah saya dekat je dengan asrama(dalam 30km)…saya besela balik bertandang ke rumah tersayang untuk bertemu keluarga tersayang(hehehhehe)….tiap2 minggu saya balik…over gakla…sebenarnye,mane boleh balik tiap2 minggu…name pun asrama penuh…tapi saya dengan penuh keyakinan isi borang “Permohonan Pulang Bermalam” tiap2 hari Khamis(jumaat kan cuti kat Terengganu)….awal pagi,saya singgah kat ofis HEP…tinggal borang untuk Ustaz Jaafar sain…terima kaseh banyak2 ustaz sebab tak pernah menghampakan harapan saya nak balik rumah…hehehe…dan cam bese abah pun datang amek sebaik abah balik dari kerja…

Abah pun ade gak pesan kat saya…”Bukan Abah dok suke Diana balik tapi Diana janganla kerap sangat mintak balik…seganla pulak abah dengan Ustaz Jaafar”…tapi saya cam bese je…balik tiap2 minggu…kawan2 pun sumenye jeles sebab mostly,diorang asal dari Kelantan…2orang je budak dorm saya yang asal dari Terengganu(termasuk sayala tu)…mase bulan puasa,macam2 orderla saya terima…”Diana,beli ko aku murtabak daging“….”KC,sayo waso nok make lakso pine”…”Yana,lamo eh dok make bahulu”…dan semestinye,Mi akan sibuk dengan ekspedisi mencari makanan yang diorder oleh kawan2 saya ni…nasib baikla korang tak mintak kari rusa ke,pelanduk ke,ayam hutan ke…hehe…

Pernah sekali mi bekalkan saya kari daging dengan agar2 wak buka puasa kat asrama…kebetulan pulak,masa tu menu DS(dewan selera) kari daging gak….kawan saya yang sorang ni ape lagi…gelak sakanla!”baik awok tak yoh kelik rumoh kalu gini!”…hek eleh…padahal dengki….kabo jela….hahahha…tapi bile fikir balik, cam lawok je…entah pape…rase cam geram sangat mase tu sampai rase nak kate camni…”Tak mboh bagi awok agar2 ni…bia rase sket”…hahahha…

Kadang2 pilu je bile teringat kat sekolah dulu….Memang saya rindu sangat2 zaman sekolah dulu…banyak kenangan manis…dan semestinye,saya tak mungkin mengharungi sume ni kalu Allah SWT tak memberikan kekuatan kat saya untuk kekal kat asrama tu dulu….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: