Saya yang suka makan nasi….

Tadi saya berbual dengan member saya sorang ni….baru hari ni saya tau yang dia ni spesyel rupenye!hahaha!memang spesyel abis!tak pernah dengar lagi sebelum ni…tak tau lak wujud jugak orang cam dia….baru hari ni saya dengar dengan telinga saya sendiri…jadinye,saya betul2 kagum sekali…wahwah…

Cerita dia mengingatkan balik saya kepada minggu orientasi kat IPBA hampir tiga tahun lalu…ceritanya begini…kitorang kene bayar yuran lebih kurang rm300 mase pendaftaran…duit ni termasukla makan2 untuk sepanjang minggu orientasi tu….kiranya untuk seminggula…pihak kantin sediakan makan2 setiap kali abis program…jadinya,kitorang tak yahla susah2 nak cari makan sendiri…maklumla,budak baru belajar…hahahaha….

Dalam ramai2 ni,ade sorang yang tak makan nasi…saya heran bangak mase tu…teringin jugak saya nak tau siapa orangnya…memang tak makan nasi langsung…dia order roti je….ni pun saya dapat citer dari senior saya….terfikir jugak saya…ade ke orang tak boleh makan nasi…ataupun memang tak nak makan nasi…pelik2….tapi,ceritanya sampai kat situ jela…hilang cam tu je dari memori saya sehinggala hari ni saya baru tau siapa orangnya yang sebenar…

Sedang menikmati nasi bersama lauk-pauk yang tak berapa nak jadi(hahaha),tiba2 si dia ni datang…lalu saya dengan penuh sopan dan tinggi dengan nilai2 ketimuran….hehe…menjemput kawan saya ni makan sekali dengan saya….dia bersungguh2 menolak tawaran saya yang ikhlas ini walaupun saya sebenarnya terasa amat malu sekali….sebabnye lauk tak sedap…haha….asal makan kenyang udahle…saya pun tanyala dia….diet ke?…

Lalu dia terus memberikan saya jawapan yang penuh telus dan descriptive sekali….”Takkanla aku sebesar ni kalu aku diet…Sebenarnya aku tak makan nasi…aku tak pernah makan nasi pun…by da time aku bau dia punye wap time nanak tu,aku terus rase cam nak muntah….”…saya yang kehairanan ni terus lagi melontarkan kekonfiusan yang terpendam dalam benak fikiranku ini….”Biar betul!takkan tak pernah makan nasi sekali pun?”…..”Betul!aku tak bohong….meh aku kasi no tepon rumah aku….cube ko tanye…aku tak bohong”….

Waduh,akhirnya,terjawab jugak misteri yang telah lama ter“kambus” sebelum ini….kesian jugak kat dia….tak dapat makan nasi…nasi punyela sedap…nasi ooo nasi….doktor kate dia okay je….tapi nak buat macammane….Allah swt Maha Kuasa….mesti ade hikmah di sebaliknya….

3 thoughts on “Saya yang suka makan nasi….

  1. wahahaha, kisah ni pun ade. kakakakka. diana pandai masak okk1 masa kan pule si teo itu minta memasak utk beliau. wakakakak!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s