E.X.P.E.R.I.E.N.C.E…..

Boleh dikatakan rakyat Malaysia sekarang dah umum tentang banjir yang berlaku kat beberapa bahagian di Terengganu, Kelantan, Pahang, dan Johor…dan yang terbarunya,banjir dijangka akan melanda Kedah…Wallahualam…saya tengok banjir kali ni teruk sangat tapi saya syukur sangat2 sebab rumah saya tak kena banjir…kesian lak kat mangsa banjir…mesti banyak barang diorang yang rosak teruk…semoga Allah swt merahmati mereka…

Minggu lepas, hari Khamis, saya merancang nak gi KL…ade appointment gigi hari jumaat…tapi saya naik bas je…pagi khamis tu saya baca paper…banyak jalan yang kena tutup sebab banjir…termasuklah Lebuhraya Pantai Timur…mase tu, saya rase cam dah tak sedap ati je…yela kan,nak gi KL ni…camne nak gi kalu jalan kene tutup…jadi saya tawakal jela…naik bas cam bese malam tu…on da way tu, saya takleh tido langsung…heran sangat…sebab biasanya saya ni…kalau naik bas terus tido tapi kali ni tak…berapa kali ntah saya cuba melelapkan mata tapi tak boleh jugak…rupa-rupanya Allah SWT nak tunjuk something kat saya…dalam perjalanan tu…kat Lanchang…air banjir memang berada kat paras yang tinggi…betul2 bawah perut bas…banyak kereta dan lori yang tersadung kat tepi jalan…saya rasa cam tak sedap ati mase tu…tapi mujurla bas konsortium ni enjin die tinggi sket…boleh redah jugakla tapi drebar bas tu pandu bas slow2 je…air-cond pun kene tutup…

Tapi Alhamdulillah…sebab kitorang sampai jugak kat KL akhirnya…sampai kat Dentalpro, Dr Hassan pulak yang tanya…camne ngan banjir?tak takut ke nanti stuck?Lebih kurang cam tula soalan yang diajukan kepada saya…tu tak termasuk lagi…ayat2 bese yang Dr Hassan gune…mane kepok lekonye?HAHAHA!Dr ni sokmo nok tiru loghat saye…nanti ah,dr…next appointment ok!hahaha….balik dari Dentalpro je,saya bawakla abah ngan An gi jalan2…banyak tempat jugakla…MidValley,Sogo, The Mall, Jalan TAR….Wah2,sumenye SALE!tapi arap duit je takde…saya beli sket2 jela…untuk preparation kat sane nanti…

Malam tu,kitorang terus nak bertolak balik ke Terengganu…kitorang tunggula kat kaunter bas tu…nak tanya samada bas boleh jalan ke tak sebabnya banyak bas yang tak boleh jalan…banjir makin teruk…nanti rosak pulak bas diorang kalu redah banjir tu…suasana kat Hentian Putra mase tu HAVOC sangat…masing2 cam tension semacam…dekat2 kul 10 cam tu,kerani bas pun keluarla…terus2 je die bagi duit balik…die kate bas tak boleh jalan…mase tu,rase cam terkejut sangat…nak duduk kat mane ni…dah lewat dah ni…abah pulak berkali2 tanye saya…”Diana,kite mimpi ke ni?”...saya pun cam bese…cubit lengan abah…”Ni realiti boh…”…lepas tu,kitorang dapat idea…kitorang pun singgah kat kaunter…setelah berkali2 mencuba, dapat jugakla kitorang tiket ke Jertih untuk pagi esoknya…tapi bas ni lalu ikut Gua Musang…bukannya ikut Terengganu…jadi kitorang terpaksa amek bas or cab dari Jertih kalau nak balik rumah…

Malam tu,kitorang bermalam kat rumah sepupu abah…nasib baikla,dapat bermalam kat situ sebab saya mase tu dah lenguh seluruh badan…sebabnye jalan tak henti2…saya ni bukannya apa…kesian lagi kat abah…kalau saya selenguh ni…dia apa lagi…Alhamdulillah sangat2 sebab boleh tumpang kat situ…TERIMA KASIH mak cik Radiah ngan pak cik Daing…malam tu memang lena sangat tido sampai rasa cam malas dah nak bangun…hanya satu je dalam fikiran saya maser tu…saya memohon dari Allah SWT supaya dipermudahkan urusan kitorang keesokan harinya…WAAA, NAK BALIK RUMAH!!!!

One thought on “E.X.P.E.R.I.E.N.C.E…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s