Terima kasih,cikgu!

Minggu ni merupakan minggu kedua kitorang menghadiri kelas yang

agak berlainan patternnya berbanding tahun lepas…hehe…tak banyak sangat

yang nak dikatakan kat sini…tapi kitorang dah dapat dua ASSIGNMENT

(Linguistic and Human Development)! hUH! Hebat,kan!Walaupun,kitorang tak

ada banyak sangat kelas semester ni,kitorang still kena struggle…nak siapkan

assignment…nak kena buat presentation…nampaknya saya kena jelah alert dgn

perkembangan semasa…because i’m a procrastinator!that’s my bad habit!

Tak ada apa sangat yang menarik perhatian saya sepanjang minggu

lepas tapi hari ni,ada something yang berlaku!dan ianya mengingatkan saya

kepada zaman muda2 dulu…(amaran:jgn guna perkataan ‘ianya’ dlm academic

writing sbbnya ia tak wujud pun dalam kamus dewan…hehe)Tadi,Encik Thahir

menyampaikan kuliah yang based on communication…Encik Thahir ajar subjek

Malay Education…kuliah pun dalam Bahasa Melayulah…dia duk cerita tentang

komunikasi berkesan….tuptup,keluarlah satu kisah time dia kecik2 dulu…

Dia kata cikgu dia dulu pernah panggil dia ‘si hitam’…kesannya terasa

sampai ke hari ni…dia nasihatkan kitorang,bakal2 cikgu(insyaAllah) supaya

jangan sesuka hati melabel pelajar…jangan marah diorang kalau jawapan yang

diberikan salah…jangan label diorang bodoh…selalu guna pendekatan yang baik

untuk memotivasikan student…A great teacher inspires…a great teacher

motivates…and a great teacher changes the world!Betul kata Encik Thahir sebab

saya pernah rasa semua tu…

Pernah cikgu saya panggil saya “jongang” satu ketika dahulu

sebabnya saya tak sure dia tanya soalan tu kat sape sebenarnya…mata dia

tengok lain…heran jugak ah saya masa tu…heh,aku tanya kaulah “jongang”!

Malu sangat masa tu….huh!yelah,nak buat macammana…gigi saya tak berapa

cantik macam orang lain…tapi tak patut betul cikgu panggil saya macam tu

sebab sampai sekarang pun saya tak boleh lupa…saya pun ada perasaan gak

walaupun saya hanyalah budak darjah 5 masa tu…

tapi tak pelah…setiap orang pernah buat kesilapan…saya tak

berdendam ngan cikgu…saya tak marah cikgu…tapi untuk lupa…memang

susah!sebabnya kesannya amat mendalam…terima kasih cikgu…saya takkan

ulang balik apa yang cikgu buat…tapi saya tak lupa jasa baik cikgu mengajar

saya selama ni…moga Allah SWT sentiasa mencucuri rahmat ke atas

cikgu…cikgu memberi inspirasi kat saya untuk jadi seorang guru yang baik!

Yes,i wanna be a great future teacher!A GREAT TEACHER!…Amin

2 thoughts on “Terima kasih,cikgu!

  1. yes diana, great teachers inspire, great teachers motivate and great teachers change the world. no matter what happened, let bygone be bygone. we are the teachers to-be. i hope i have the entuhusiastic like u, insyaAllah, i believe u can be more than a GREAT teacher can be. believe in yourself sweetie – teacher fathen… \(^__*)/

  2. dun worry dear… it’s a life.. it makes u became more mature… i know ur feeling… yg buruk dijadikan sempadan, yg baik dijadikan teladan.. i know it’s hard to 4get it… take ur time.. AND REMEMBER everybody is not perfect.. u just need 2 remember all his kindness 2wards u.. it will help indeed…;) therefore, when u become a TEACHER….. STOP LABELLING UR STUDENTS…hemmoh…hemmoh… i have a faith that u’ll not do that…aza aza fighting!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s