Dilemma lesen memandu….

Tanggal 29 Disember 2004 akan sentiasa terpahat kat memori ni…tarikh saya daftar amek lesen kereta…mulanya saya ingat boleh terus je belajar, rupa2nya…kena melalui tiga bahagian gak…bagi mereka yang dah ade lesen tu,memang sedia maklumlah…kena check matalah,kena lulus ujian lesen L, kena lulus bhgn parking ngan naik bukit,kena lulus ujian jalan rayalah….blablabla…barulah dapat lesen P..time ambik lesen hari tu,saya rasa boring sangat2 sebab tak de member yang ambik lesen sekali ngan saya…sebabnya kebanyakkan kawan saya orang Kelantan…saya masuk asrama dari Form 1 lagi….lagipun ramai kawan saya yang dekat2 rumah prefer kerja dari ambik lesen…

Saya abis exam SPM tahun yang sama…2 Dis…paper last hari tu Bio… hujan lebat dah jadi kebiasaan kat Terengganu dan Kelantan sekitar bulan 12… jadinya tak leh ambik lesen awal2…nak masuk tahun baru…barulah nak daftar nama…pengalaman ambik lesen kereta memang mencabar betul! Saya tak tahu kenapa ek susah sangat nak bawak kereta…sampai sekarang pun abah stay tak lepas saya bawak kereta sorang2…mungkin disebabkan cara memandu saya yang berbahaya kot…HAHAHAHA….mesti gerun kan nak naik kereta ngan saya pah ni! Untuk makluman kawan2 lah,saya lulus ujian kereta lepas 3 kali ambik ujian memandu…hurm,apa maknanya tu?…hehe…Maknanya,saya mengulang ujian tu 3 kali,barulah saya lulus…Dashyat,kan! Jarang buat dek orang! Asalnya,bayaran belajar kereta RM745…pahtu,lupa ah jadi berapa ntah sebab banyak kali sangat mengulang…huh!

Masa belajar memandu tu,takut jugak ah…sebabnya dapat cikgu2 “bekeng”…selalu je kena marah…memang low giler self-esteem masa tu…parking ngan bukit lulus time first test tu lagi…cumanya saya ni tersangkut kat bahagian jalan raya…rasa malu gak kat mi ngan abah…mi ngan abah terus lulus je time first driving test diorang…tak taulah mana silapnya…lepas fikir2,salah saya gak…bukan salah sape2 pun…mungkin susah nak terima kot…tapi alhamdulillahlah sebabnya at last dapat lesen gak…dah setahun lebih dah lesen saya…ingat lagi masa test kali ketiga tu,pagi tu saya duk kat beranda ngan abah…borak2,abah pesan buat elok2lah test tu…terharu sangat masa tu…dia usap kepala saya…abah kata bila seorang ayah usap kepala anak maknanya dia sayang sangat kat kita…satu lagi…abah kata biar anak tu jadi pandai …setiap ayah sayang anak mereka dengan cara yang tersendiri…dan saya bangga dengan abah for who he is!saya memang rapat ngan abah sebab saya anak sulung…abah siap semayang hajat lagi biar saya lulus…lepas lulus tu, kitorang sekeluarga celebratelah…makan sate…terima kasih,abah…I love u very much!

Saya ni peminat cerita Spongebob Squarepants…Spongebob pun gagal driving test banyak kali gak…macam saya je..tapi saya taklah seteruk tu…berapa kali ntah…berpuluh2 kali kot…alah,apapun,Spongebob tu kartun…bukannya manusia…huhu…Tapi saya ni kadang2 terasa gak ah bila kawan2 ejek saya pasal driving test tu…memang ah saya ni senyum je,tapi sebenarnya terasa gak….tak pelah,yang penting…saya dah melaluinya..dan saya yakin yang pengalaman ni merupakan satu pengalaman yang amat bermakna buat saya sebab ianya unik! Kadang2 tu,tergelak gak sorang diri bila teringat satu peristiwa tu…”Mek,jangan bawak laju2 ngak,kekgi mu mati ngan aku2 skali!”…HAHAHA…:D

One response

  1. …”Mek,jangan bawak laju2 ngak,kekgi mu mati ngan aku2 skali!”…HAHAHA…:D

    hurm no komen,except yg tu la..ahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: