kek batek??

Kek Batek? Kuih Batek? Biar apapun ejaan dan nama panggilannya, saya dah tiga kali buat kek batek sepanjang cuti hari tu walaupun saya ni tak berapa pandai memasak…jgn terpedaya ngan gbr di atas sbb tu definitely bukan kek batek…kek batek ni kaler coklat,lepas tu ader berlapis2 ngan biskut marie…dulu,memang saya suka sgt2 ngan kek batek ni…skrg pun,kek batek is still my favourite tapi tak boleh makan byk2 sbb nanti jdk muak…saya ambik resipi ni dari kawan saya,zati…dia dh jadi usahawan kek batek yang terkenal kat ipba…huhu…thanks a lot,zati!pernah gak kitorang bukak puasa ngan kek batek skali mase bulan puasa hari tu…entahlah,teringin sangat nak makan kek batek mase tu…adik saya, An, cadangkan saya jual kek batek tu kat koop skolah mak sedare saya…kelakar je bunyinya! ni,resipi kek batek yang saya nak share ngan kawan2….bolehlah buat experiment kat dapur lepas ni…Selamat Mencuba!

Bahan-bahan:
250gm mentega
secawan gula
6 biji telur
satu camca esen vanila
6 camca serbuk koko
4 camca milo
1/2 cawan air suam
1 packet biskut marie

Cara2 membuatnya:
1. Cairkan mentega atas dapur dan masukkan secawan gula ke dalam mentega yang telah cair itu.
2.Padamkan api dapur. Biarkan adunan itu seketika sehingga sejuk. Kemudian, masukkan 6 biji telur yang telah dipukul beserta esen vanila ke dalam adunan tersebut.
3.Masukkan serbuk koko dan milo yang telah dikacau dengan air suam ke dalam adunan tersebut.
4.Panaskan adunan itu atas dapur. Padamkan api setelah adunan itu “menggelegak”…hurm, betul ke word choice tu? Biarkan seketika sehingga sejuk tapi suam2 sket…
5.Masukkan biskut marie yang telah dipatah2kan ke dalam adunan itu dan kacau adunan tersebut.
6.Lastly,masukkan adunan tersebut ke dalam bekas acuan yang telah disapu dgn sedikit mentega agar senang dikeluarkan mase nak potong kek batek tu.

2 thoughts on “kek batek??

  1. hurm..nasib baik ye dan oyak ke seme org bahwe kek tu bukan ye wak.kalo dop, nipu beso r tuh.ngahaah.. kalo ye dop kabo,mesti korang expect kek batik korang secantik itukan? hurm ,nasihat saye, image can deceive, diana too.. ahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s