Blog baru…

Huh! Alhamdulillah..akhirnye dpt jgk saya bukak blog baru…blog yang lame saya tak tau dan saya tak sure ah camne buleh hilang..sedey jugak ah…tapi xpelah sebab dah ader blog baru…hehe…camne nak start ye? hurm,sempene cuti yang panjang hr tu(2 bln…xpernah2 Teslian ipba cohort 4 cuti lame tu)…terfikir jgk nk imbas balik aper yang saya buat spjg cuti…
Sebelum cuti hari tu, adelah jugak saya terfikir nk cari kerje…nk cari duit simpanan lebih sebab byk sgt nk kena beres thn nh…tuptup…bile duk kat rumah,tak jadilah plk nk kerje sebab tak tau nak kerje ape…abah ngan mi mmg galakkan saya bekerje…buleh tambah pengalaman…mcm lepas spm hari tu, tak jadi jugak nak kerje…last2 amek lesen kereta…huh pengalaman yang tak dapat dilupakan ..TAKKAN LUPA! takpelah,lain kali kalau ader maser saya share kisah “tragis” saya tu,huh! Ok ah,berbalik pd kisah nak cari kerja…mulenye merancang nak kerja ngan koop kt sekolah yang mak sedare saya mengajar tu…tapi bila fikirkan dah nak cuti sekolah,maka tak menjadilah rancangan saye tu…makanya…bermulalah kisah baru dalam hidup saya sepanjang cuti hr tu…
Suatu hari,Farina,kawan 1 course, telefon saye…dia tanya saya whether saya ni busy ke tak…kebetulan saya memang tak sibuk pun…mak sedare dia buka taska kat KUSTEM dan sdg mencari org utk lukis mural kat taska tu…jadi Farina offer saye lukis mural tu…Excited giler saya maser tu..Alhamdulillah ya Allah…pengalaman baru ni….jadi saya terus setuju walaupun blm inform mi ngan abah lagi mase tu…wah,bestnye! Tu jelah yang saya fikir mase tu… mulanya ingatkan boleh siap dlm masa 1 hari je…rupenye saya kena spend 8 hari jugak nak siapkan mural tu…tu pun ader lagi mural yang tak bercat…partner kerja saya mase tu farina ngan tirah…saya jadi tukang lukis…farina ngan tirah pulak tolong warna mural tu..sebabnya saya ni memang fail terus bab2 mewarna ni…
First time jejakkan kaki kat taska kustem hari tu…saya ingatkan taska tu kosong…rupa2nye dah beroperasi selama 1obln…kat sane,saya jumpa ramai budak cute2…semuanya 3 tahun dan ke bawah…comel sungguh diorang! saya memang suka budak2 kecik ni sbb saya tak ade adik kecik…yang bongsu pun dah 16…bagus ah diorang…independentlah saya tengok..jarang2 skali saya tengok diorang gaduh…ikut kate…time makan…share ramai2..diorang siap tanya saya lagi..kakak datang sini nak buat ape…teringat lagi kat Abil…lesung pipit dia comel! Saya pun jawab…kakak nak cantikkan sekolah Abillah ni!..hari tu,sempatlah jugak ambik gambar diorang,at least boleh buat kenang-kenangan…lepas 8 hari kerja,dapatlah juga upah.Tapi sedih sbb tak dpt jumpe ngan budak2 tu lg lps ni…
Habis lukis mural, rutin saya blh dikatakan sama je setiap hari…tapi saya dh mula nak berjinak2 ngan hobi baru..hehe…MEMBACA!Haha…lawak jugaklah saya rasa bila terfikir rncgn baru saya ni sbbnya jarang benar saya membaca buku tanpa disuruh…huhu…novel Pride and Prejudice yg msk exam hari tu pun saya tak abis baca lagi…tapi saya cube kuatkan semangat saya…nk abiskan jgk 2 novel English spjg cuti ni…Last2,saya beli 3 siri novel Harry Potter(The Philosopher’s Stone,The Prisoner of Azkaban,The Goblet of Fire)…dah abih baca semuanye!huh,satu pencapaian yang bagus buat diri saya! kat Ipba hari tu, saya dah baca siri ke-2 Harry Potter,The Chamber of Secret(tu pun dah 3 kali extend pjmn buku..)…huhu…memang best baca novel2 ni…JK Rowling deserves all the plaudits that are being heaped upon her!Memang saya kagum dgn cara dia olah cerita2 tu biarpun saya ni just a starter…
Hari ni hari first sy kt ipba slps cuti yg lame tu…mulanya rase debarlah jugak,result tak tahu lagi…insyaAllah,kalau ader rezeki thn dpn,sampai jugak ah saya kt Wellington,New Zealand…tak taulah camne nasib diri kat sane. hanya Allah SWT sahaja yang tahu dan saya redha ngan ketentuanNya krn saya percaya dan yakin setiap perkara tu ade hikmahnya…

One thought on “Blog baru…

  1. hurm where should i start my dear? so first skali , sy rasse sy kene ucap tahniah r kat diana kerne berjaye letak kaki selangkah ke Victoria uni, alhamdulillah.ade juge org nak jage saye nati🙂 ..hurm awak mulekan blog awak dengan banyak mende yg mmbuatkan idea saye dtg mencurah curah utk “mengutuk” awak, tp awak berjaye mengakhiri blog awak dg menginsafkan saye,,so saye kutuk awk kat blog lain jela eh..ahahha..ena..love u!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s